Fie că suntem într-o poziție de lider sau nu, cu toții ne regăsim câteodată în situația în care trebuie să vorbim în fața unui grup de oameni. Și, deși știm că în discursul nostru nu contează doar cuvintele, ci și limbajul non-verbal, de cele mai multe ori transmitem prin cele două mijloace de comunicare mesaje total diferite. Așadar, cum reușim să ne coordonăm mișcările astfel încât să nu distrugă discursul, ci din contră să îl facă mai bun?

În continuare sunt prezentate 5 reguli esențiale care vor îmbunătați discursul și care vor determina audiența să fie mai receptivă.

  1. Pentru a atrage atenția publicului trebuie să menții contactul vizual. Oamenii sunt mai atenți atunci când îi privești în ochi. De asemenea, contactul vizual oferă veridicitate discursului, ilustrând încrederea pe care o ai în ceea ce spui.

  1. Pentru a oferi credibilitate și importanță spuselor tale, trebuie să stai în picioare, într-o poziție relaxată, care să arate încredere în sine. Totodată, mișcările brațelor, cât mai ample, vin ca un ajutor vizual în argumentația ta.

  1. Încearcă să folosești cât mai mult spațiu mergând și gesticulând. Astfel, vei menține atenția publicului.

  1. Pentru a atrage atenția audienței asupra anumitor lucruri, apropie-te de acestea și analizează-le tu însuți. Audiența iți va urma exemplul.

  1. Pentru a apropia publicul de tine și pentru a crea o atmosferă plăcută, trebuie să fii natural și relaxat. Poți face mici pauze în discurs, timp în care poți folosi umorul, spunând o glumă sau o poveste amuzantă. Totuși aceste glume trebuie să fie legate de subiectul discursului și să fie inserate cu grijă pentru a nu părea deplasate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *