La începutul fiecărui an, majoritatea ne facem planuri menite să ne schimbe şi să ne îmbunătăţească atât viaţa profesioanală cât şi cea personală. Ne setăm obiective şi muncim cu entuziasm pentru îndeplinirea lor. Cu trecerea timpului, însă, multe din acestea trec pe lângă noi, până în punctul în care uităm cu desăvârşire de ele sau de promisiunile aprige de a nu renunţa la ele. Şi atunci cum facem să începem ceva şi să rămânem concentraţi pe obiectivele pe care ni le propunem?

Un prim pas important este încrederea. Fie că este încrederea în noi, în oamenii din jurul nostru sau în obiectivele noastre, aceasta joacă un rol esențial. Cum am putea să îndeplinim un obiectiv dacă de la început nu avem încredere în realizarea lui, sau în puterea noastra de reuşită. Încrederea este temelia din care izvorăsc celelate calităţi şi pe care vom construi pas cu pas calea spre reuşită.

Al doilea pas este curajul. Acesta este necesar şi esenţial pentru a începe un drum şi a-l urma până la capăt, pentru a lua o decizie şi a-i rămâne fideli acesteia, pentru a ne cunoaşte pe noi şi a nu trăda imaginea căreia noi îi suntem unicii martori!

Următorul pas în drumul spre reuşită este asumarea deciziilor. Viaţa este plină de surprize şi de multe ori se poate întâmpla ca deciziile pe care le credeam la un anumit moment benefice, pentru noi să aibă consecinţe dezastruoase.

Cu toate acestea deciziile ne dezvoltă intuiţia şi experienţa, făcându-ne responsabili şi mult mai atenţi la ceea ce facem. Deciziile ne aduc un plus de conștientizare fiind un pas important în maturizarea noastră şi primul pas în realizarea unei schimbări.

Cel mai important pas rămâne însă stabilirea unui scop exact. Când vrem să schimbăm ceva sau vrem să începem ceva este foarte bine să avem foarte clar în minte rezultatul la care vrem să ajungem. Este de preferat să ne stabilim foarte clar ceea ce vrem să obţinem şi doar apoi să ne punem pe treabă.

Pasul final este realizarea unui plan de acţiune. Un scop bine stabilit nu este suficient pentru un anumit rezultat deoarece trebuie să ştim şi calea pe care vom ajunge până la îndeplinirea lui. Este recomandat să ştim ce avem de făcut în fiecare zi dacă vrem să luăm un examen, dacă vrem să  ne dezvoltăm o afacere sau dacă vrem pur şi simplu să schimbăm un obicei.

Începuturile sunt pline de entuziasm, sunt „new and shiny” şi nu lasă praful să le umbrească strălucirea. Secretul este însă să ne menţinem entuziasmul, să inventăm mereu ceva nou, să învăţăm mereu  ceva care să aducă un plus peste începutul cu pricina şi să îl ţină viu.

Mult succes în noul an !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *