La o limonadă rece, savurată la o masă într-o grădină umbrită şi chiar răcoroasă în (aproape) miezul verii,  patru fete au pus la cale conceptul pentru ADfel de festival. Ştiam că trebuia să venim cu o idee neconvenţională şi mai ştiam şi că trebuia să fie una michteau. Aşa că, de la „aiurea-n tramvai” şi muzee, sate, Moromeţii, mustăţi, desene, poze fish-eye am ajuns la două concepte, unul dintre ele fiind: Atelierul de pictură VIP. Ne-am gândit să provocăm lumea să picteze ceea ce le inspiră titlul unui proiect VIP folosind culorile din logo sau cele ale comunităţii. Pe lângă asta, aveau să primească şi mustăcioare improvizate cu care să se pozeze la atelierul nostru de pictură.

Iată că ne prinde şi ADfel-ul cu acrilicele în pungă, drumuri obositoare prin soare cu şevaletul după noi, că doar facem pe bune atelier de pictură, şi tricouri albe numai bune de mâzgălit cu pensula.

Festivalul a fost unul plin, asta ca să nu mă rezum doar la „frumos” sau „drăguţ”, fără să încapă loc de plictiseală. Organizaţii, ONG-uri sau nu, şi-au găsit câte un concept fain. Dacă te opreai puţin în dreptul standului vreuneia dintre ele sigur reuşeai să rupi din rutină la trasul cu arcul, exerciţii fizice, poze cu un mix de muzică şi poze, etc. Aşa cum s-a întâmplat şi la atelierul nostru de pictură. Timp de 3 zile oamenii ne-au umplut duplex-urile cartonate în alb cu tot felul de minunăţii, fiecare cu doza lui de inspiraţie: inorogi, fete cochete, iepuraşi, femeia cu mustaţă şi multe altele. Au făcut cunoştinţă cu Carevasăzică, cu mustăcioara în stilul monşerului, s-au pozat şi apoi s-au relaxat cu câte un articol alături de o bere rece. Iar când am rămas fără planşe, fix de Sfânta Maria, oamenii au venit şi ne-au pictat pe tricouri albe chiar şi după ce soarele apusese de câteva ore.

De ce ne-a plăcut nouă, VIP-erilor la ADfel? Pentru că ne-am distrat şi noi pictând triocuri cu inspiraţie din proiectele noastre combinate cu Van Gogh, ne-am bucurat când oamenii s-au oprit în dreptul nostru curioşi de ce se întâmpla acolo şi au răspuns pozitiv la invitaţia noastră. Inevitabil, am rămas fără mustăcioare mult mai repede decât ne aşteptam. Cu alte cuvinte, noi ne-am distrat şi credem că şi cei care au trecut pe la noi. Spun asta pentru că îi văd pe toţi zâmbind în fiecare poză din album, cu mustăcioara desigur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *